Stévie a diabetes

stevia-2

Stévie a diabetes

Pozitivní účinky stévie sladké můžeme pozorovat především při cukrovce druhého typu. Mnoho diabetiků ji v této oblasti vnímá pouze jako náhradní sladidlo, což je ale rozhodně škoda. Stévie totiž napomáhá při harmonizaci hladiny cukru v krvi a rozhodně by tedy měla mít své místo v jídelníčku všech cukrovkářů.

Výsledky provedených studií

Zahraniční studie prokázaly, že stévie zvyšuje citlivost na inzulín a že dokonce může podpořit zvyšování jeho produkce. Tímto vlivem jednoznačně napomáhá při snižování projevů cukrovky a dalších metabolických projevů, které s tím souvisejí. Ukazuje se, že stévie, resp. obsažené steviocidy, má pozitivní vliv na některé osoby trpící také hypertenzí.

Jak stévie v těle působí? Při průchodu trávením se sice z glykosidů uvolňuje číst glukózy, tu ale dokáží spotřebovat střevní bakterie a k jejímu přechodu do krve tedy nedochází. Protože glukóza neproniká do krevního oběhu, nemůže ani zvednout hladinu krevního cukru. Na metabolismus cukrů a tuků působí tedy příznivě.

Výhody stévie sladké pro diabetiky

Diabetiky bychom rádi seznámili hned se dvěma výhodami, které jim stévie může přinést:

První výhodou je nulové množství sacharidů – v porovnání s běžným cukrem stévie žádné neobsahuje a nemá tedy ani žádnou energetickou hodnotu. Snížíte tak množství přijaté energie a v souvislosti si pomůžete i při hubnutí. Jak jistě víte, tak i nadváha či obezita může negativně ovlivňovat právě cukrovku.

Druhou výhodou je právě onen pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, kdy stévie nezpůsobuje žádné výkyvy a vy s ní tedy můžete mlsat nejen bez rizika dalších kilogramů, ale také bez ohledu na váš krevní cukr.

V zahraničí se stévie běžně prodává jako součást léků na cukrovku. Náš trh ještě tak daleko není, ačkoliv mezi přípravky pro cukrovkáře ji často naleznete.

Dle zahraničních výzkumů nesprávné stravovací návyky a konzumace značného množství jednoduchých cukru vede k přetěžování slinivky břišní a jejímu následnému ochabování. S tím souvisí i narůstající počet diabetiků. Stačí si uvědomit, že například v USA se roční spotřeba cukru na jednoho člověka pohybuje v průměru kolem 70 kg, což je opravdu enormní množství – obzvlášť pokud jej porovnáte s dobou například před 100 let, kdy byla konzumace cukru minimální a ani cukrovka nebyla tak moc rozšířená.

Příznaky cukrovky

Diabetici pociťují neustálou žízeň, trápí je časté močení, únava, malátnost, narůst hmotnosti nebo špatné hojení ran. Pokud se množství cukru v krvi nesnižuje, může to mít na tělo katastrofální následky. Hrozí infarkt, mrtvice, selhání ledvin, oslepnutí nebo amputace končetin v důsledku nedostatečného prokrvování.

V USA se diabetes negativně projevuje i ve statistikách úmrtnosti, kdy se jedná o třetí nejčastější příčinu hned po nemocech krevního oběhu a rakovině. V Německu žije přibližně 1 milion diabetiků a v Čechách trpí cukrovkou zhruba každý devátý člověk. Cukrovka druhého typu postihuje především lidi ve vyšším věku. Bohužel ji ovlivňuje také dědičnost.

Stévie spolu s dalšími přírodními látkami může rozvoj cukrovky výrazně potlačit a diabetikům zpříjemnit život. Umožní vám obejít různá výživová omezení a i tak se budete stravoval šetrně ke svému tělu.

Díky stévii sladké se nemusíte vyhýbat sladkým nápojům ani dezertům, které si s touto rostlinou nebo se sladidlem Steviolin, snadno připravíte. Jelikož diabetici mají často chuť na sladké, sahají po různých náhradních sladidlech. Ta ale k organismu nejsou příliš šetrná a pojí se i s negativními dopady na zdraví. Na rozdíl od nich u Steviolinu nebyla žádná negativa prokázána.